بهمن ۱۵ ۱۳۹۶ 0دیدگاه

ایزو ۲۲۰۰۰ (استاندارد ایزو ویژه مواد غذایی)

استاندارد ISO 22000 چیست؟

 ISO 22000  مجموعه اي از مقررات است كه شركت ها با رعايت آنها مي توانند سيستم مديريت ایمنی مواد غذايي را در سازمان خود مستقر نمايند. اين سيستم مبتني بر روش هاي موجود 9001 ISO و HACCP است، اما بايد توجه داشت كه جاذبه اصلي ISO 22000  آنست كه هدف از تهيه آن استفاده و همگون سازي تمامي استاندارد هاي مواد غذائي موجود بوده است. زمان قابل توجهي صرف مراحل تهيه پيش نويس ومذاكرات اوليه تهيه استاندارد شده است، كه نتيجه آن دست يابي به اولين استاندارد جهاني مواد غذايي از مزرعه تا ميز صرف غذا است كه كليه استانداردهاي پيشين مواد غذايي را در خود جمع و يكپارچه نموده است. عامل كليدي موفقيت اين استاندارد قابليت آن در كنترل كليه مراحل زنجيره توليد، فرآورري وعرضه مواد غذائي از محصول برداشتي مزرعه تا فرآوري در كارخانه، انبار و نگهداري، بسته بندي و عرضه محصول نهائي و تمامي اجزاي تشكيل دهنده آن است.

استاندارد ایزو 22000 الزاماتی را برای سازمان ها ایجاد می کند تا تضمین نماید محصول غذایی ارائه شده عاری از هر نوع آلودگی است.

آلودگی ها در این استاندارد به سه نوع میکروبی، شیمیایی و فیزیکی تقسیم می شود.

 

تاریخچه استاندارد HACCP و ایزو 22000:

1- در سال 1959 سازمان فضایی آمریکا از استاندارد HACCP برای تولید و مصرف مواد غذایی فضانوردان که امری مهم بشمار می رفت استفاده کرد.

2- در سال 1970 وزارت بهداشت ایالت متحده امریکا پیشنهاد بکار گیری از استاندارد HACCP را ارائه کرد.

3- سال 1980 پیشنهاد بکار گیری این استاندارد توسط سازمان جهانی غذا (WHO) ارائه شد.

4- سال 1983 پیشنهاد بکارگیری haccp در بخش اروپایی سازمان جهانی اروپا داده شد.

5- در سال 1991 تا 1992 استاندارد HACCP رسما توسط کمیته میکروبیولوژی ایالت متحده تدوین شد.

6- در سال 1993 تدوین رسمی استاندارد EA93/94 در اتحادیه اروپا و تاکید بر اجرای HACCP .

7- بکارگیری اجباری استاندارد مطابق سازمان تجارت جهانی (WTO) در سال 1995 .

8- تدوین اولین استاندارد مدیریت ایمنی مواد غذایی در سازمان ISO در سال 2005 با نام ISO 22000 .

9- در حال حاضر گفته می شود سازمان ایزو در حال بررسی ویرایش استاندارد ایزو 22000 می باشد،

استاندارد ISO 22000 همخوانی مناسبی با ایزو 9001:2008 دارد و مانند آن دارای 8 بند می باشد.

استاندارد ISO 22000 به نسبت HACCP دارای پیچیدگی ها و الزامات بیشتری می باشد و پیاده سازی نیز سنگین تر و زمان برتر بوده و همانطور که قبلا گفتیم HACCP یکی از زیر مجموعه های استاندارد 22000 ISO می باشد.

 

دامنه کاربرد ISO 22000:
استاندارد ISO 22000 برای تمامی سازمان هایی که در هر زمینه ای از زنجیره مواد غذایی فعالیت داشته و بخواهند سیستم هایی را اجرا کنند که به طور مداوم محصولات ایمن پایدار تولید کند، صرف نظر از اندازه کاربرد دارد.
استاندارد ISO 22000 برای تمامی سازمان های که صورت مستقیم یا غیر مستقیم یا صنعت مواد غذایی در ارتباط هستند کاربرد دارد به عبارت دیگر همه کسانی که در زنجیره تولید مواد غذایی دخالت دارند نظیر تولید کنندگان مواد اولیه، تولید کنندگان خوراک دام و آبزیان، پرورش دهندگان دام طیور و آبزیان و شرکت های حمل و نقل مواد غذایی، انبارهای نگهداری محصول غذایی، تولید کنندگان مواد افزودنی، تولید کنندگان مواد بسته بندی مواد غذایی، تولید کنندگان مواد شیمیایی مرتبط با مواد غذایی، مراکز مرتبط با نظافت سطوح کارخانه های مواد غذایی و نیز شرکت های خدمات رسانی مواد غذایی تحت پوشش این استاندارد جهانی می باشد.
لازم به ذکر است با توجه به قوانین وزارت بهداشت و درمان برای کلیه بیمارستان ها و موسسات درمانی که بخش، پخت غذا در آن موسسه انجام می شود، اخذ این گواهینامه اجبار بوده است.
 
همانطور که پیش تر گفته شد استاندارد ISO 22000 بر پایه استانداردهای ISO ۹۰۰۱ و HACCP نگاشته شده است.

mohsen-momayez

Write a Reply or Comment