استاندارد ISO 17025 چیست؟
این استاندارد تعیین کننده الزامات عمومی برای کیفیت و احراز صلاحیت آزمایشگاههای آزمون و کالیبراسیون میباشد. این آزمایشگاه نظام مدیریتی و الزامات فنی آزمایشگاه را مورد هدف قرار میدهد. نظام مدیریتی در این استاندارد به ساختار سازمان برای مدیریت فرایندها و یا فعالیتهای آن اطلاق میشود که منابع ورودی سازمان را محصولات یا خدمات آن به گونهای تبدیل میکنند که برآورنده اهداف سازمان یا نیازمندیهای کیفی مشتریهای آن باشد و در عین حال با مقررات بیرونی سازمان نیز تطابق داشته باشد. این استاندارد به گونهای تدوین شده که الزامات استاندارد ISO 9001 که به خدمات آزمون و کالیبراسیون مربوط میشود را شامل گردد و در عین حال الزامات فنی مورد نیاز برای احراز صلاحیت فنی را تعیین کند.
این استاندارد از پنج بخش اصلی تشکیل شده است:
- قلمرو
- منابع اصلی
- واژگان فنی و تعاریف
- الزامات مدیریتی
- الزامات فنی
تاریخچه استاندارد ISO 17025:
در حال حاضر استاندارد بین المللیISO/IEC 17025 که در نتیجه تجربیات وسیع حاصل از اجرایISO/IEC Guide 25 و استاندارد اروپایی EN45001 تهیه شده است، جایگزین هر دوی آنها شده است. این استاندارد شامل کلیه الزاماتی است که آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون باید آنها را برآورده سازند تا بتوانند اثبات کنند که یک سیستم کیفیت را به کار گرفته و از نظر فنی صلاحیت داشته و قادر به فراهم آوردن نتایج معتبر می باشد.
مراجع تأیید صلاحیت که صلاحیت آزمایشگاههای آزمون و کالیبراسیون را به رسمیت میشناسد و این استاندارد را به عنوان مبنای تأیید صلاحیت خود قرار داده است.
مزایای اخذ استاندارد ISO17025:
برخی از مزایای اخذ این استاندارد عبارتست از:
1. ارتقا سطح آزمایشگاههای عضو و کسب اعتبار بینالمللی
2. افزایش اطمینان از صحت نتایج ارایه شده توسط آزمایشگاهها
3. کسب اطمینان از کالیبره شدن مستمر تجهیزات آزمایشگاهها
4. تسهیل همکاری میان آزمایشگاهها و سایر سازمانها
5. استاندارد کردن روشهای اجرایی و مدیریتی آزمایشگاهها
6. ارتقاء سطح مشتری مداری آزمایشگاهها
7. امکان پذیرش آزمایشگاهها به عنوان آزمایشگاه مرجع از طرف موسسه استاندارد
8. امکان ارایه خدمات در سطح بین المللی
9. انطباق استانداردهای ISO 9001-9002 با مقدمات این استاندارد
مشکلات اخذ استاندارد ISO17025
برخی از مشکلات اجرای این استاندارد برای آزمایشگاههای شبکه عبارتست از:
1. آزمایشگاه ها بایستی برای کالیبراسیون جدیدترین نسخه نرم افزار کالیبراسیون را روی کامپیوتر برای تحلیل نتایج آزمایش نصب نمایید، اما بخاطر برخی از تحریم ها این امکان وجود ندارد.
2. آزمایشگاه ها بایستی بطور تناوب تجهیزات خود را با مواد مرجع تایید شده یا CRM (Certificate Reference Materials) کالیبره نمایند. اکثر این مواد در اختیار شرکت های آمریکایی مثل NBS می باشد که براحتی در اختیار ایران قرار نمی دهند.