استاندارد ملی 15584
سال تصویب: 1397
رشته: کمیته ملی استاندارد خوراک و فرآورده های کشاورزی
موضوع:مواد غذايي – تعيين عناصر و گونه هاي شيميايي آنها – تعيين آرسنيك معدني در مواد غذايي با منشاء دريايي و گياهي به وسيله كروماتوگرافي مايع تبادل يوني با كارايي بالا متصل به دستگاه پلاسماي القايي جفت شده با آشكارساز طيف سنج جرمي
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد، تعیین روش برای اندازه گیری آرسنیک معدنی در مواد غذایی با منشأ دریایی و گیاهی پس از استخراج در حمام آب با استفاده از IC/HPL-ICP-MSاست. این روش در آزمون های بین آزمایشگاهی روی برنج سفید، برنج سبوس دار ، تره فرنگی ، صدف ، ماهی و جلبک دریایی با کسر جرمی آرسنیک معدنی در محدوده10/3mg/kgتا 0/073mg/kg کاربرد دارد.
آرسنیک از نظر شیمیایی شبیه فسفر است تا حدی که در واکنشهای بیو شیمیایی میتواند جایگزین آن شود از اینرو سمی است. وقتی به آن حرارت داده شود به صورت اکسید آرسنیک در میآید (اکسیده میشود) اکسید آرسنیک به رنگ سفید و بسیار چگال است. و فوق العاده سمّی است. از Aso3 به خاطر مهلک بودن به کرّات برای جنایت و قتل استفاده شدهاست و قبلاً از آن در سموم جونده کشها ( مرگ موش) استفاده میشد ولی به خاطر سمّیت بالای آن برای انسانها و دیگر پستانداران و خطرات زیستمحیطی استفاده آن کاملاً ممنوع شدهاست. بوی اکسید آرسنیک مانند سیر است. آرسنیک و ترکیبات آن همچنین میتوانند بر اثر حرارت به گاز تبدیل شوند. این عنصر به دو صورت جامد وجود دارد: زرد و خاکستری فلز مانند با جاذبههایی به ترتیب ۹۷/۱ و ۷۳/۵.