استاندارد ملی 15547
سال تصویب:1397
رشته:کمیته ملی استاندارد خوراک و فرآورده های کشاورزی
موضوع:چاي- اندازه گيري ميزان فلورايد- روش آزمون
مقدمه
فلوراید آنیون بسیار مهم است که در برخی مواد غذایی موجود بوده و مقادیر کم آن به ویژه برای جلوگیری از آسیب های دندانی در انسان، ضروری می باشد. گیاه چای بیش از سایر گیاهان، این عنصر را از هوا و خاک جذب و در برگ های خود ذخیره میکند. فلوراید به طور انتخابی از خاک، جذب بوته شده و در برگها به صورت آنیون موجود است. به طور خاص، در خاکهای اسیدی مقادیر زیادی فلوراید جذب گیاه میشود. بیش از ۹۸ درصد فلوراید در برگ های گیاه چای ذخیره می شود، بنابراین معمولاً برگ های چای بسیار غنی از فلوراید میباشند. مقدار فلوراید در برگها و ساقه ها با افزایش سن گیاه، افزایش می یابد. گاهی اوقات فلوراید اضافی باعث ایجاد نکروز درحاشیه برگهای چای میشود. در غنچه و برگ های جوان که معمولا برای ساخت چای سبز یا سیاه به کار میرود مقدار فلوراید 100mg/kg تا 430mg/kg است در حالی که در برگهای مسن سطوح فلوراید 530mg/kg تا 2350mg/kg است. فلوراید به طور طبیعی از آب آشامیدنی و مواد غذایی مانند دم کرده های چای وارد بدن انسان می شود. در کشورهایی مثل ایران و کشورهای خاور دور که نوشیدن چای از نظر فرهنگی جزئی از رژیم غذایی روزانه است، نوشیدن چای یکی از منابع مهم دریافت فلوراید است. محتوای فلوراید چای در ایجاد استحکام ساختمان دندان و جلوگیری از پوسیدگی دندان دارای اهمیت است اما مصرف مقادیر زیادی فلوراید در درازمدت میتواند باعث ایجاد مشکلاتی از جمله فلوروزیس دندانی یا اسکلتی در افراد شود. این موضوع زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که جذب فلوراید حاصل از مصرف چای با سایر منابع فلوراید از جمله آب شرب همراه گردد.
هدف و دامنه کاربرد
هدف از تدوین این استاندارد تعیین روش های اندازه گیری مقدار فلوراید در چای، می باشد این استاندارد، برای انواع چای (طبق بند ۳) کاربرد دارد.